REPUBLIKA SLOVENIJA – DEŽELA BUTALCEV ALI TEPANJCEV?

Ob poslušanju dnevnih novic, povezanih s Covid-19, se vse bolj sprašujem o tem, kaj se je zgodilo z zdravo kmečko pametjo in temelji posameznih strok. Izginjanje zdrave kmečke pameti je še mogoče pojasniti z izumiranjem kmečkega prebivalstva. Pozabljanje temeljev posameznih strok pa je težje razumljiv fenomen. Pojem zdrave kmečke pameti ima svoj smisel. Kmetje so najbolj neposredno povezani z naravo – in to z vsemi deli narave. Najbolj neposredno tudi vidijo spremembe ter njihove posledice. Iz generacije v generacijo so se prenašale tudi izkušnje ljudskega zdravljenja posameznih bolezni – zdravniki so bili redki, denarja zanje pa tudi ni bilo na pretek. Pa vendar se je slovenski narod, kljub obdobjem nekaterih visoko smrtnih nalezljivih bolezni, uspel obdržati skozi zgodovino. K temu v preteklosti niso preveč prispevale ne posvetne in ne cerkvene oblasti.

Cenim dosežke medicinske stroke – z tistim znanim »da« pred matičarjem sem si doma zagotovil 24 urno zdravniško oskrbo. Kot vse v življenju – tudi to ni povsem brezplačno. Odziv zdravniške stroke do problematike Covid-19 pa me je vseeno nekoliko presenetil. Zakaj? Zato, ker je neživljenjski in daleč od realnega življenja.

Že v osnovni šoli – resda še v času svinčenega socializma – so nas učili, da so virusi in bakterije vse okrog nas in tudi v nas. Pa vseskozi so nas učili tudi tisti znan slogan – zdrav duh v zdravem telesu. Torej živi zdravo in se zdravo obnašaj pa boš težje zbolel. To smo nato poslušali ob vsakem izbruhu gripe – izogibajte se mestom z množico ljudi, jejte sadje z veliko c-vitamina, pijte veliko tekočine... Torej nasveti, ki jih je poznalo že kmečko prebivalstvo. V sodobnem času smo bolj usmerjeni na limone in pomaranče, včasih je temu služilo domače kislo zelje. Predvsem pa se veliko gibajte na svežem zraku – po možnosti na morskem ali v kakšnem klimatskem kraju. Nato pride Covid-19. Nič o prehrani za dvig imunosti. Ljudje naj bodo zaprti doma (torej naj spoštujejo domači pripor). O morskem zraku pa naj zgolj sanjajo ob kakšnih starih dopustniških fotografijah. Poslušamo o sezonskosti virusnih obolenj, hkrati pa si medicinska stroka pripenja vse zasluge za omejevanje širjenja. Človek je nad naravo. Narava nima nobene vloge. Kot da bi medicinska stroka čez noč pozabila na vse dosedanje nasvete za preprečevanje virusnih obolenj. S povečanjem števila brezposelnih smo povečali  število psihično uničenih državljanov in tako še zmanjšali splošno imunost.

Poslušam o pravilih obnašanja v modnih trgovinah. Praviloma naj si oblek ne bi pomerjali. Če že, potem naj bi si takoj na najbližjem wc-ju z milom in vodo temeljito oprali obraz. Razmišljam dalje. Grem v 5 trgovin in v vsaki si pomerim športno majico. Torej si bom z milom obraz umil vsaj 5x ali 6x. S tem bom uničil zaščitni sloj kože s čemer se poveča možnost okužbe preko kože. Torej mi ne maske in ne očala ne bodo nič pomagala. Razumem, da v strokovni komisiji ni dermatologov – bi pa mogoče bilo dobro, da bi kakšnega vključili. Poleg tega pa bi lahko člani strokovne komisije, ki verjetno nimajo časa za uživanje v prostem času, malo povprašali svoje otroke in partnerje kaj se dogaja v realnem svetu. V vseh trgovinah, ki so bile odprte v času najhujših Korona omejitev in kjer so prodajali tudi obleke (Lidl, Hofer, Špar, Lecrec...) za pomerjanje oblek ni bilo nobene omejitve (in tudi kabine za pomerjanje niso bile zaprte). Ljudje so obleke premetavali, jih pomerjali tudi ob sami prodajni polici in jih nato vračali nazaj v konfuzni kup ali na obešalnike. Očitno so to člani strokovne skupine in člani vlade spregledali. Če bi bil prenos virusa preko oblek res tako nevaren, bi danes morali imeti ali bistveno več mrtvih ali bistveno več prekuženih. Preživeli so tako kupci, kot trgovci. Znanstveno teoretično je sicer vse možno – praksa pa pokaže svoje (in na področju prodaje oblek smo že imeli prakso, ki pa ni povzročila nekega znatnega števila okužb). Gre torej za ukrepe nekih akademikov, ki očitno ne živijo več na zemlji.

Poslušam o ukrepih za začetek šole in delovanja vrtcev. Natančna navodila o socialni distanci, o prepovedi odhajanja iz razreda, o zaščitni opremi... To velja za šolo in šolske prostore. Kaj pa potem? Najstniki so se zgodovinsko osamosvajali na ta način, da so kršili postavljena pravila (skrivno kajenje, skrivna mamila, skrivni alkohol, skrivna pornografija...). Država jim lahko prepove socialne stike. Ampak uporniška mladina bo to vedno izigravala. Če bi pustili stike javne, potem bi lahko sledili morebitnim okužbam. Sedaj se bo mladina družila na skrivaj ter to prikrivala (bolj ali manj uspešno) – s tem pa bo država imela še manj podatkov o izvoru okužbe. Če ta država meni, da bo lahko pokorila najstnike, potem so očitno politiki izgubili ves svoj spomin. Še v času svinčenega socializma država ni uspela zatreti »podvigov« najstnikov. Pa tudi popolne sterilnosti pri najstnikih ni moč doseči (izmenjava plonk listkov, izmenjava zvezkov za potrebe prepisovanja domačih nalog,..). Torej se bo potrebno s širjenjem okužbe prej ali slej soočiti in jo sprejeti, kot del običajnega življenja. Človek je socialno bitje. Če človeka socialno osamimo, kaj še ostane od človeka.  To še toliko bolj velja za najstnike.

Čakam na začetek delovanja avtošol. Uradna razlaga – ni moč zagotoviti 2 metrske razdalje. Tudi v nekaterih taksijih ni bilo moč zagotoviti te razdalje, pa so vseeno delovali. Pa tudi pri taksistih ni bilo javljenega nekega povečanega števila okuženih ali obolelih za Covid-19. Hkrati pa nam je strokovna komisija dopovedovala, da je nošenje mask nujno zaradi preprečevanja širjenja okužb. Zakaj potem sploh potrebujemo socialno distanco, če maske delujejo. Če pa maske ne pomagajo, zakaj jih potem uporabljamo? Ali gre torej za enega od teoretičnih stališč medicine, katerega veljavnost pa pri Covid-19 ni dokazana. Če parafraziram znani diplomatski besednjak – ne moremo ne potrditi in ne zanikati.

Poslušam govorca vlade in direktorja NIJZ – vse bomo sproščali postopoma in videli kaj se dogaja. Torej nikomur v tej državi ni jasno ali je bil določen ukrep potreben ali ne. Hkrati nas politiki ali stroka občasno pohvalijo, da se lepo obnašamo. Kot da smo državljani popolni otroci in da politiki in omejena strokovna javnost opravlja nalogo našega skrbnika. Vse temelji na grožnji z morebitno Apokalipso v stilu Lombardije ali New Yorka ali Wuhana. A zadeva sploh ni primerljiva, kar sploh nimamo takšne koncentracije prebivalstva. Vse temelji na nekakšnih modelih, ki pa so se pokazali za teoretične (vsaj na Švedskem in v Afriki; v obeh primerih bi morali imeti sedaj več mrtvih kot pa v New Yorku, pa so daleč od tega). 

Osebno se mi zdi, da smo priča največjemu ad hoc družbenemu, ekonomskemu in medicinskemu eksperimentu vseh časov. Pri običajnih eksperimentih moraš obvezno pridobiti pisno soglasje preiskovancev – v tem primeru smo bili vsi vključeni kar po »sili razmer.« Še dobro, da pripadam generaciji, ki je preživela največ takšnih eksperimentov (nova matematika, usmerjeno izobraževanje, prehod iz socializma v komunizem...) in da smo se jih naučili preživeti v Švejkovskem stilu.