Reševanje bank - utopija ali nuja

Že od trenutka nastopa krize vseskozi poslušamo slovenske vlade (prej Janševo, sedaj Bratovškovo), kako moramo konsolidirati javne finance in rešiti javni dolg, drugače bo prišla v RS trojka. Večina ekonomistov in gospodarstvenikov pa veselo ploska odločitvam v smeri sanacije bank, razdolževanja gospodarstva in pa privatizacije državnega pramoženja. Osebno menim, da je zadeva v nasprotju z ustavno ureditvijo RS in pa v nasprotju s pravom EU. Sanacija bank in razdolževanje gospodarstva na račun davkoplačevalcev je neustavno, saj gre za neustavno porabo javnega premoženja za reševanje zasebnega premoženja. Ni mi jasno, zakaj bi plačeval zmote bankirjev in zato slabše živel, da bodo bankirji boljše živeli. Ni mi tudi jasno zakaj bi sedaj moral prisilno varčevati, da bo država bankam dajala rešilna posojila, ki jih bodo te banke za dražje denarje posojala naprej (med njimi mogoče tudi meni) za to, da bodo managerji in lastniki teh bank še naprej dobro živeli. Po logiki zadev, bi morala država v bankah, ki jih sanira za sanacijsko vsoto pridobiti lastniški delež (za enak delež pa bi se moral zmnajšati lastniški delež drugih lastnikov). Tudi mi ni jasno, zakaj naj bi se država zadolževala za potrebe reševanja privatnih bank in si na ta način zmnajševala lastno boniteto (ter se posledično še dražje zadolževala). Mogoče bi bilo potrebno na tem področju sprožiti ustavni spor z vidika nedopustne privatizacije proračunskih sredstev.

Drugi problem pa je sprenevedanje EU. Zaradi ukrepov, ki so jih ob krizi predalagali organi EU smo pač prišli do pretrirane zadolžitve države (država se je zadolževala, da je reševala privatni sektor, ne da bi pri tem sama dobivala kakršnekoli lastniške deleže). Pretirano investiranje v črne luknje je sedaj tudi RS privedlo do takšne črne luknje in do zanjševanja bonitet. Toerj je EU (in ne RS) odgovorna za nastalo stanje (po principu - zanima me samo ta luknja, drugih pa nočem in ne vidim). Obstaja sistem hitre rešitve nastale situacije. državljani RS bi morali proti institucijam EU sprožiti postopke na sodišču EU iz razloga neustrezne politike in nadzora institiucij EU. Pri tem bi jim zaračunali celotni javni dolg plus sredstva potrebna za rešitev zasebnega sektorja.

In to bi morala zahtevati in narediti VLV, ne pa prazno debatirati in manifestirati po ulicah slovenskih mest. Drugače bomo reševali banke in sami imeli vsak mesec manj - prej ali slej pa nas bodo prisili še k privatizaciji vseh vodnih virov.