Managerski prevzemi

Vlada RS se je odločila, da bo s spremembo bančne zakonodaje vplivala na managerske prevzeme. S tem naj bi se preprečila možnost, da bi managerji prevzemali podjetja z zastavo njihovega premoženja.

Pri managerskih prevzemih gre za dve povsem različni zadevi, ki ju Vlada RS očitno ne razume povsem dobro:

- prvo je vprašanje zaščite majhnih delničarjev in zlorabe notranjih informacij. Pri managreskih prevzemih gre namreč za eklakantno kršitev zlorabe notranjih informacij, saj imajo managerji na voljo vse informacije (torej še tiste, ki jih lahko po ZGD odrečejo delničarjem). Poleg tega so managerji tisti, ki so dejansko odgovorni za finančno poslovanje podjetij. Z manipuliranjem s prodajanjem lastnih delnic imajo tako v rokah vse mehanizme, da zbijajo ceno delnic in s tem opravijo cenejši nakup. Na drugi strani pa so člani uprave v tako imenovanem konfliktu interesov, saj pri takšnem odkupu varujejo predvsem lastne ineterese in ne več interesov lastnikov oziroma podjetij. Tako je tdu vprašaljiva etičnost takšnega početja. Iz tega razloga se managerski prevzemi praviloma v razvitih kapitalističnih državah odvijajo samo v podjetjih v krizi kot oblika reševanja podjetja v krizi, kjer so veliki upniki zainteresirani za sanacijo podjetja in s tem tudi povračila večine svojih terjatev.
- drugič se pri takšni obliki pojavlja vprašanje enakosti pred zakonom, saj banke (kreditodajalke) diskiriminirajo posamezne kreditojemalce. Običajno banka ne bi dala posojila za odkup neki tretji osebi, ki bi želela opraviti prevzem podjetja z zastavo njegovih delnic.

Skratka še ena od veleumnih iznajdb slovenskega pravnega sistema.