Sproščanje energetskega trga

S 1/7 2007 se bo tudi v RS sprostil energetski trg. Gre za del privatizacije javnega sektorja, ki naj bi ga vsiljevala pravila EU. Žal je to še eden od projektov, ki bo verjetno končal na smetišču slovenskih zgodb o uspehu. Na sproščanje energetskega trga Vlada RS opozarja potoršnike s posebno brošuro, ki pa ne pove veliko. Žal se vrag skriva v podrobnostih. Brošura opominja, da naj bi bili potrošniki pozorni na ceno. Večina vprašanj naj bi se uredila s pogodbo. Ker pri nas pogodbe na področju dobave bivših javnih služb nimajo preteklosti, se zna zgoditi, da bodo potrošniki podpisovali slabe pogodbe, ki jih ne bo kasneje uspel rešiti noben odvetnik. Nekaj dejstev, ki jih sprejeta zakonodaja ni upoštevala:

  • dosedanja ureditev na področju preskrbe s plinom in zlasti elektriko je temeljila na splošnih pogojih ter podzakonskih aktih (na te potrošnik ni mogel vplivati). Sedaj bo večino teh vprašanj urejala pogodba in splošni pogojih, ki jih bodo določali dobavitelji sami.
  • zakonodaja uvaja konkurenco ponudnikov, pri katerih pa potrošnik nima nobenega vpogleda v kvaliteto njihovih storitev, saj ne more preveriti njohve kvalitete pri svojih znancih in prijateljih. Glede na to, da bodo pogdobe sklenjene za daljše časovno obdobje, bo potrošnik lahko posledice "velikih obljub" trpel daljše časovno obdobje.
  • večina potrošnikov je tehnično neukih in tehničnih pogojev glede energetskih nihanj, izpadov sistema itd. ne bo razumela. Precejšnje število prekinitev dobav (ki bodo dejansko posledica prevelikega razkoraka med nabavno in prodajno ceno) bo tako verjetno pogodbeno pokrito pod določbo nedobave zaradi višje sile. Nauk kalifonijskega mrka v začetku tega tisočletja nas očitno ni nič izučil.
  • glede na "inovativnost" naših podjetnikov je tudi na energetskem trgu pričakovati ponujanje nekih dodatnih stroitev za dodatni denar (v smislu doplačila za 24 urno zagotavljanje elektrike, doplačilo za servis v najkasneje 10 minutah od prejetega klica, itd.). To pomeni, da bo novo ceno sestavljala dajanska cena ter še različna doplačila po inovativnosti dobaviteljev ter po željah uporabnikov (podobno kot na področju zavarovlanic, zdravstva, mobilne telefonije itd.).

Skratka evropska ureditev za evropsko neprilagojen trg.